Niel de Vries

[For English version see : https://goo.gl/NF53N9]
Niel de Vries is een bereisd Meshlid en autodidacte kunstenaar, geregeld in Amerika, waar ook zijn kunstwerken hangen in huiskamers.
Bij Mesh heeft hij zich echt op eigen kracht ontwikkeld en meester gemaakt van vooral kleurverlopen, maar experiment er ook graag op los. Zijn expertise deelt hij graag met de andere leden. De ontwikkeling van zijn kunsten hebben er nu toe geleid, dat hij zijn baan tijdelijk vaarwel zegt. Hij wil zich echt helemaal gaat richten op de kunst, wat hem nu heeft gebracht naar zijn eerste grote solo expositie “Lost in Transition” / Opening zaterdag 2 februari in Rotterdam.

Wie ben je?   

Ik ben Niel de Vries, geboren en getogen in Rotterdam en nu 2,5 jaar lid bij Mesh.

Wat doe je in het dagelijks leven?  

In mijn vrije tijd lees ik graag, vooral non-fictie. Ik ben vooral geïnteresseerd in psychologie, filosofie, kunst en ontwerp. Nu ben ik bezig met “Myths To Live By” van Joseph Campbell, wat gaat over mythologie in verschillende culturen en periodes en ook over de verschillen tussen Oost en West. Ik vind het fascinerend om te lezen hoe bepaalde ideeën zijn ontwikkeld door de eeuwen heen. Een ander inspirerend boek vind ik ‘How to See’ door George Nelson (Amerikaanse industrieel ontwerper). In dit boek kijkt hij met een unieke blik naar de gebouwde wereld om ons heen en reageert hij op zijn omgeving. Hij vergelijkt bijvoorbeeld luchtfotos van een aantal steden en laat zien dat je door goed te kijken, veel informatie kan herleiden.

Daarnaast werk ik parttime bij een co-working ruimte. Ik doe hier project management en ik ben betrokken bij een programma waar we ondernemers van buiten de EU ondersteunen met het opzetten van een bedrijf in Nederland. In maart stop ik met werken en ga ik me volledig op kunst richten. Ik ben daarom op zoek naar samenwerkingen voor een show, project of opdracht! Als je kennis wilt maken, contact me op: nieldevries94@gmail.com.

Hoe ben je begonnen/in aanraking gekomen met zeefdrukken?  

Vooral door Pim, die allang Meshlid is. Ik heb hem een aantal jaar geleden leren kennen. Hij heeft mij geïntroduceerd bij Mesh en de techniek. Zijn liefdevolle enthousiasme voor Mesh en zeefdrukken werkte aanstekelijk.

Wat voor werk maak je zoal bij Mesh? 

Het werk wat ik nu maak is abstract, gelaagd en kleurrijk. Ik ben gefascineerd door kleuroverlopen, volvlakken en simpele vormen. Ik probeer het drukproces te omarmen en “fouten” op te zoeken, door veel te experimenteren met hoe ik druk. Bijvoorbeeld met te weinig inkt drukken of met een nat raam. Hierdoor krijg je onverwachtse texturen en patronen. Mijn werk bestaat dan ook vooral uit monoprints.

Waar haal je je inspiratie vandaan? 

Mijn grootste inspiratie bron op dit moment is de Color Field stroming en grote kunstenaars als Mark Rothko, Joseph Albers en Gerhard Richter. Instagram is voor mij een belangrijke manier om inspiratie op te doen, gezien daar veel hedendaagse kunstenaars actief zijn. Ik vind het werk Gfeller & Hellsgard en Jonny Niesche geweldig. Maar ik wordt ook geinspireerd door gedichten (Come To The Edge van Christopher Logue) en dingen die ik lees of hoor.

Op welk print ben je het meeste trots? 

De print die ik morgen maak.

Staan er nog projecten op de planning?

Ik heb een tof project lopen, wat ik in maart oplever. Het gaat om het maken en bedrukken van 12 gordijn panelen, die in een multifunctionele yoga ruimte komen te hangen. Voor deze opdracht ga ik een grote hoeveelheid textiel knippen, bewerken en bedrukken. In mijn autonoom werk ben ik aan experimenteren met het drukken op andere materialen zoals hout en plastic, daarnaast wil ik mixed-media werk maken. 

Wat betekent Mesh Print Club voor jou? 

Voor mij is Mesh een plek waar ik kan experimenteren. Het is de katalysator geweest om serieus aan de slag te gaan met zeefdrukken en kunst.

Hoe/ waar kan men je producten zien/kopen?

Mijn werk is vanaf zaterdag 2 februari exclusief te zien in mijn solo expositie ‘Lost in Transition’ bij Kaapse Maria aan de Mauritsweg. Op de dag van de opening publiceer ik mijn catalogus en zijn de werken terug te vinden op mijn website: http://www.nieldevries.com  en op mijn instagram: https://www.instagram.com/nieldevries/