Merijn Haenen

Meshlid Merijn Haenen kwam jaren geleden bij Mesh als stagaire van Sander & Merijn en groeide mede door zijn leergierigheid ook uit tot een uitstekende zeefdrukker. Beginnend met gelaagde transparante experiment drukken, ook belichten door zonlicht en met nu een periode, waarbij hij op traditionele wijze met knip- en snijwerk aan de gang gaat, met goede resultaten. Deze energieke handballer, freelance grafisch ontwerper, die ook de veelzijdige rechterhand is van gevestigd kunstenaar Florentijn Hofman, is altijd gemotiveerd en vastberaden. Hij zal iedereen in de toekomst nog verrast doen staan met weer een ander invalshoek van zeefdrukken.

Wie ben je?

Ik ben Merijn Haenen, opgegroeid in Beringe, en woon sinds zes jaar in Rotterdam. Hier heb ik vier jaar grafisch ontwerpen gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie. Sinds twee jaar werk ik als freelance grafisch ontwerper.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Veel films kijken, zeefdrukken en in de trein zitten. Hiernaast werk ik al zo’n vijf jaar voor Florentijn Hofman, een Nederlandse kunstenaar die eerst in Rotterdam, maar inmiddels in Arnhem werkzaam is. Hier werken we aan enorme projecten in zowel Nederland als het buitenland. Een recent project is Pets (cat & dog), twee werken die we gemaakt hebben voor Schiphol. Zeker even de moeite waard om te checken!
Zie:  https://www.youtube.com/watch?v=SVSLqDHvw1E   en   www.florentijnhofman.nl

Hoe ben je begonnen/in aanraking gekomen met zeefdrukken?

Ik was op de academie al graag aan het experimenteren met verschillende analoge druktechnieken. Zo ook zeefdrukken. Een stage bij OONA (Sander & Merijn) bracht me in contact met de Mesh. Er hing een fijne en gemoedelijke sfeer. Na de academie ben ik vrij snel lid geworden en inmiddels ben ik er bijna iedere week wel te vinden.

no 1

Wat voor werk maak je zoal bij Mesh?

Ik werk vrijwel alleen op papier. Heel soms in opdracht, maar vooral eigen prints die ik verkoop. Mijn ontwerpen worden stap voor stap opgebouwd uit losse vormen die tijdens het drukken op papier samenkomen. Niets staat op voorhand vast.

Op dit moment ben ik veel bezig met speelgoedblokjes. Ik koop ze op marktplaats en ga ermee bouwen. Mooie composities fotografeer ik en gebruik ik als basisontwerp. Vervolgens teken ik ze na en snij ze op schaal uit. Om ze later te belichten en weer één voor één op te bouwen als print. Daar maak ik dan een serie van tot ik het genoeg vind en dan begin ik aan iets nieuws.

no 2

Waar haal je je inspiratie vandaan? 

Ik kijk veel films die me inspireren, verder kan ik inspiratie halen uit alledaagse dingen. Het zijn vaak details die me interesseren. Een kleurencombinatie of bepaalde vorm die ik ergens zie. Deze leg ik vast en sla ik op in mijn beeldarchief. Om ze vervolgens te combineren en toe te passen. Verder ben ik een groot bewonderaar van kunstenaars als Henri Matisse, Kumi Sugai, Olafur Eliasson en Nederlander Jan van der Ploeg. Maar vooral grafisch ontwerper Karel Martens. Zijn oog voor compositie met vorm, typografie en kleur fascineert me.

Wat is je stijl? 

Ik probeer vaak de grens op te zoeken tussen abstract en figuratief. Een ontwerp word in mijn ogen interessant wanneer het na lange tijd nog steeds voor verrassingen zorgt. Al ben ik nog niet specifiek bezig met het verfijnen van een eigen stijl.

Op welk print ben je het meeste trots?

Mijn laatste werk vind ik vrijwel altijd het beste, maar dit is vooral omdat ik hier weer input uit haal voor een volgend ontwerp. Het eindproduct boeit me niet zo veel, de weg er naartoe vind ik veel interessanter, en hier bouw ik ook steeds op verder. De stappen die me bevielen aan een ontwerp proces neem ik mee naar het volgende project.

no 3

Staan er nog projecten op de planning? 

Ik heb een lijst aan experimenten die ik nog graag wil uitvoeren. Momenteel werk ik aan een serie prints waarbij de kijker invloed heeft op het werk. Hoe en wat moet ik nog uitzoeken en schetsen, maar het wordt een interessant project!

Wat betekent Mesh Print Club voor jou?

De Mesh biedt mij de mogelijkheid mezelf te ontwikkelen als printmaker, en het zorgt voor contact met mensen die de interesse in zeefdrukken delen. Het werken geeft rust en voelt als een vorm van ontspanning (ook al kan het soms heel stressvol zijn als iets niet lukt).

Hoe/ waar kan men je producten zien/kopen?

Op www.merijnhaenen.nl  en  https://www.instagram.com/merijnhaenen/  staat veel van mijn werk. Voor interesse in een print of grafische opdracht kun je altijd mailen naar  merijnhaenen@gmail.com .