(I can) feel the Pulse

Lezing en debat met Emory Douglas & Jefferson Pinder
24 september 2010, 19.30 uur, Witte de Withstraat 50, Rotterdam

In het kader van MAMA’s (I Can) Feel the Pulse, een tentoonstelling over de invloed van hiphop op de hedendaagse kunst en cultuur, organiseren wij een lezing en debat met Emory Douglas (USA, 1943), Jefferson Pinder (USA, 1970) en de deelnemers van de masterclass van Emory Douglas.

(I Can) Feel the Pulse legt de link tussen de origine van hiphop en de hedendaagse hiphopcultuur, verwijzend naar de oorspronkelijke zwarte proteststem. Emory Douglas, grafisch frontman en latere Minister van Cultuur van de Black Panther Party (BPP), was bij uitstek in staat deze proteststem een gezicht te geven.

Ook in het werk van Jefferson Pinder, beeldend kunstenaar en theoreticus, speelt dit aspect een belangrijke rol, met de nadruk op de representatie van de Afro-Amerikaanse identiteit. Pinder toont zijn werk in de tentoonstelling (I can) Feel the Pulse en schreef speciaal voor deze tentoonstelling een tekst waarin hij de originele ideeën van de BPP en frontmannen als Douglas relateert aan de emancipatoire kracht van hiphop.

In het eerste deel van de avond geeft Douglas een presentatie over de ontwikkeling van de grafische communicatie van de BPP. In het tweede deel gaat Douglas met Pinder en de deelnemers van de masterclass in gesprek over hun eigen werk in relatie tot de vorming van een zelfbewuste, eigen identiteit.

Programma

19:30 Emory Douglas: key note presentation

20:15 Q&A publiek

20: 30 Pauze

21:00 Dialoog Emory Douglas, Jefferson Pinder en de deelnemers van de masterclass
. Het publiek wordt uitgenodigd vragen te stellen en onderdeel uit te maken van dit gesprek.

22:00 Afsluiting

Special thanks to Witte de With.